Od 1 lipca 2020 roku weszła w życie nowelizacja ustawy o podatku od towarów i usług (VAT). Wraz z nowelizacją, zmieniona została metoda identyfikacji towarów i usług na potrzeby VAT poprzez pominięcie stosowania Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) na rzecz Nomenklatury Scalonej (CN) lub Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB) dla towarów i PKWiU 2015 dla usług.

Drugą ważną zmianą jest nowy zakres stosowania obniżonych stawek podatku VAT (5% i 8%) poprzez zmianę załącznika nr 3 i 10 do ustawy o VAT.

Podatnicy powinni zadbać o aktualizację cenników, umów z dostawcami i klientami, na stronach internetowych, w katalogach, broszurach, metkach i etykietach. O dokonaniu zmian należy również pamiętać w kasach fiskalnych.

Przykładowe zmiany:

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) – z 8% na 5%;
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – z 8% na 5%;
  • produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – z 8% na 5%;
  • pieczywo i wyroby ciastkarskie ujednolicono na 5%;
  • przyprawy, w tym musztardę ujednolicono na 8%;
  • przyprawy nieprzetworzone np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma na 5%

Stawki VAT wzrosną np. na:

  • drewno opałowe – z 8% na 23%;
  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru – z 5% na 23%;
  • lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%;

Podatnik chcący urzędowo potwierdzić stawkę podatku do towarów i usług może wystąpić z nowym rodzajem wniosku o Wiążącą Informację Stawkową (WIS). Jest to odpowiednik wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej, który wystosowuje się do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Z wnioskiem można wystąpić samodzielnie lub za pośrednictwem np. doradcy podatkowego.